Nyt initiativ: Ledige uddannes til agroassistenter – nu er de klar til job

14-04-2016

Som de første i landet kan 18 jobsøgende kalde sig agroassistenter. Det tegner til en succes, for flere er i job allerede inden de får beviset i hånden

Fra ledig til landbrug. Det spring er 18 nye agroassistenter klar til at tage efter at have deltaget i et fire måneders kursus på Bygholm Landbrugsskole. Siden november har de skiftevis fulgt undervisning på skolen og været i praktik hos lokale landmænd. »Jeg har fået meget ud af kurset og har fået noget teoretisk viden og fået nogle svar på det, jeg har lært i praksis,« siger 34-årige Lasse Mikkelsen, der nu kan kalde sig agroassistent.

»Der er ikke mange, der på forhånd havde tænkt, at de skulle passe grise.«

Anders Højlund, Projektleder på Bygholm Landbrugsskole.

Next stop: Svinestalden

De nye agroassistenter er specialiseret inden for svineproduktion, og det er for mange en helt ny verden, for bag sig har de erhvervserfaring fra forskellige brancher, fx social- og sundhed og lagerarbejde.

Lasse Mikkelsen er dog tidligere uddannet landbrugsmekaniker, så en helt ny verden er det ikke.

»Jeg tror nu på, at kurset gør en forskel, for eksempel, hvis jeg skal søge et andet job i fremtiden. Så har jeg gennemført noget, ud over mekanikerudannelsen.«

Færdigt hold agroassistenter

I første omgang skal Lasse Mikkelsen dog ikke ud at søge job, for han er blevet ansat på sit praktiksted, Avlscenter Rønshauge i Fredericia. En del af de øvrige kursister var også allerede sikret job, inden de blev helt færdige. Og det er der ikke noget at sige til, for der er mangel på arbejdskraft i branchen.

Attraktiv arbejdsplads

»Der er behov for arbejdskraften, og landbruget er en arbejdsplads, hvor man relativt hurtigt kan komme ind og udvikle sig til en fuldbefaren medarbejder med en vis træning og uddannelse« siger Anders Højlund fra Bygholm Landbrugsskole. Han lægger vægt på, at agroassistenterne ud over praktikken i stalden får en forståelse for helheden i svineproduktionen, når de samtidig får teoriundervisning på skolen.

»Det hjælper på motivationen, at de forstår de sammenhænge, de indgår i, og de bliver mere ansvarlige, hvis de føler sig som fagpersoner,« forklarer Anders Højlund og tilføjer, at noget af det, der også er attraktivt ved kurset og branchen, er de ordnede arbejdsforhold. »Der er ikke mange, der på forhånd havde tænkt, at de skulle passe grise, men der er gode arbejdsforhold og faste tider, og arbejdet med dyr, er der faktisk mange, der bliver grebet af.«

Et nyttigt slag mod ledigheden

Kurset er blevet til i samarbejde mellem Bygholm Landbrugsskole og Tørring Uddannelsescenter (TUC job) og er godkendt af SEGES og Danske Svineproducenter.

»Kurset giver deltagerne et teoretisk fundament. Agroassistenterne går ikke ud og er eksperter i svineavl fra starten af, men de bliver godt klædt på og kan udfylde et job. På sigt vil de kunne gå ind og blive afdelingsledere eller almindelige medarbejdere,« siger Irene Simonsen, projektleder ved TUC Job.

Og succesen er til at få øje på. 18 ud af 25 deltagere har gennemført og bestået en afsluttende prøve. »Det ligger over det niveau, vi ellers har på nye projekter,« fortæller Irene Simonsen, der forventer, at frafaldet er endnu mindre på det næste hold. Fra jobcentrene i Horsens, Skanderborg, Odder og Hedensted er der også positive tilbagemeldinger. Ud over dem, der allerede har fået job, forventer Irene Simonsen, at det gælder dem alle sammen inden for to måneder.

Nye agrosassistenter på vej

Næste hold agroassistenter er allerede i gang, og planen er, at tilbuddet skal gøres landsdækkende fra efteråret. Kurset er meritgivende, så agroassistenterne kan uddanne sig videre inden for landbruget senere.