Fire elever fra Bygholm blandt Europas bedste

22-10-2017

Fire unge kvægelever fra Bygholm Landbrugsskole er blandt Europas bedste til at bedømme kvæg. De fik nemlig Danmark i top 5 ved EM i kvægbedømmelse i Paris

Der blev til en flot 5. plads til Danmark, da fire unge bygholmere: Sophie Dalsgaard, Simon Hollensen, Jens Givskov og Kristoffer Simonsen stillede op til EM i kvægbedømmelse ved Paris Agricultural Show (SIA).

Turen bliver hvert år organiseret via foreningen EUROPEA-Danmark og i år var kvæglærer Jens Thaysen fra Bygholm Landbrugsskole holdleder. Kristoffer Simonsen sikrede Danmark en plads i top 5, men måtte se sig slået af Østrig som løb med 1. pladsen og blev udnævnt som vinder af Landbrugskommissær Phil Hogan fra Irland.

Den danske delegation af elever fra Bygholm til EM i kvægbedømmelse

Den danske delegation af elever fra Bygholm til EM i kvægbedømmelse


Malke- og kødkvæg

Konkurrencen foregik  på den store landbrugsmesse SIA med praktisk bedømmelse af fem forskellige kvægracer. De fire danske finalister, skulle vælge en malkekvægsrace og en kødkvægsrace, her faldt valget på Holstein og Limousine.
Især kødkvægsracen var en udfordring for danskerne, som har størst kendskab til malkekvægracerne.

»Konkurrencen skal være lige for alle, og derfor bliver der i bedømmelsen lagt vægt på begge racer. Vores finalister er skarpest på malkekvæg, mens finalisterne fra de andre europæiske lande har størst præference for kødkvæg,« fortæller Jens Thaysen.


Uden forberedelse

De danske finalister blev for alvor udfordret på deres viden og ekspertise, for konkurrencens præcise regler blev først offentliggjort dagen før bedømmelsen.
»Det gjorde det svært at forberede sig på bedømmelsen hjemmefra,« fortæller Jens Thaysen.

Bedømmelsen mindede om det danske kåringssystem, hvor dommerne skal vurdere ud fra krop, lemmer og henholdsvis malkeorganer og muskelfylde. Men med en helt afgørende forskel:
»De enkelte egenskaber bedømmes på en skala fra 1-9, og ved enkelte egenskaber var den skala omvendt i Frankrig i forhold til den danske,« forklarer Jens Thaysen.

Fransk fordel

Til selve bedømmelsen måtte eleverne ikke medbringe supplerende materiale. Det kunne de danske finalister ellers godt have brugt.
»Mange af informationerne foregik på fransk og var kun i ringe grad oversat til engelsk. Det syntes de danske finalister gav de fransktalende en fordel,« fortæller Jens Thaysen. Derfor kan det danske team være endnu mere stolt af deres placering.

 

Mad på udstilling

 Ud over at deltage i konkurrencen bidrog de danske kandidater til en stor udstilling af forskellige kulinariske specialiteter. Køkkenchefen på Bygholm, Jonas Bernhard, havde sammensat en dansk menu med klassisk smørebrød med sild og rullepølse, danske specialoste og dertil en havtorne-shot.

Viking Genetics og Bygholm Landbrugsskole var sponsor af holdet.