Dyrskueentusiaster fik sat krøllerne

29-03-2016

Det blev vasket, tørret, børstet, klippet, trækket, vokset, mønstret og hygget, da 12 unge alle med en stor passion for kødkvæg mødtes på Bygholm Landbrugsskole d. 18 og 19 marts.

Fredag aften og lørdag formiddag stod programmet på tema om avl og lidt grundlæggende teori om avlsværdital og eksteriør, mønstring og klargøring og styling af de forskellige racer. Lørdag foregik den praktiske undervisning hos Vinding og Stenbjerg Limousine ved Brædstrup.

Det var unge som til daglig arbejder med racerne Herreford, Blonde, Dexter, Simmentaler, Galloway og Limousine, men alle med ambitioner om at deltage i sommerens skuer, nogle med egne dyr andre med familiens eller naboens. Men på trods af den forskellighed der er ved de enkelte kødkvægsracer, fik alle stort udbytte af kurset, og især de sociale relationer blev styrket på tværs af racerne. ”Mange racer har ikke så stor volumen, at det er muligt at oprette en sådan weekend kun med fokus på en race, derfor ser jeg det som en stor styrke for alle racer vi kan lave dette på tværs af racerne”, udtaler Jens Thaysen kursusleder og initiativtager til kurset. Det er nu andet år vi arrangere dette kursus, sidste år var der 9 deltagere, der var en enkelte genganger i år, ellers var det nye kursister.

Et par stykker havde ingen eller kun meget lille erfaring med dyrskue, men havde et stort ønske om at deltage i sommers skuer. Der var to unge fra Bråskovgård Efterskole, de havde planer om at deltage ved Horsens Dyrskue med et par af skolens Limousinedyr, så det bliver spændende at følge dem.

Bygholm Landbrugsskole og Dansk Limousine forening har i samarbejde arrangeret dette kursus. For at en sådan weekend bliver en succes er det vigtigt med nogle gode hjælpere, det var skønt med en flok fra Dansk Limousine forenings ungdomsudvalg hvor Joachim og Alberte Holst var med hele weekenden og Karoline og Anne Sofie Ravn var med fredag aften, til det sociale del af arrangementet. Anne Sofie introducerede desuden mønstring af kødkvæg. Om lørdagen fik vi desuden hjælp at Martin Jensen fra Simmentaler Ungdom. Martin hjalp med klargøring og styling og bidrog min sin viden om Simmentaler kvæget, desuden stod han for en eksteriør bedømmelse, hvor alle detaljer om dyrets udseende blev gennemgået. Hjælperne gjorde en enestående indsats for at få de unge rystet sammen, og introduceret til dyrskuerne og selvfølgelig delte de flittigt ud af alle fiffene.

Forældrene ankom ved 15 tiden. Her var kalvene med en alder på ca. 5 mdr. klar til at blive fremvist og alle fik mønstret deres dyr. Kursisterne kunne instruere deres forældre i, hvad de havde gjort ved dyrene for at fremhæve de stærke sider ved hvert enkelt dyr. Dyrene var desuden blevet vejet og her var opgaven at alle skulle gætte vægten på deres egen kalv, og vinder gruppen ramte plet med kun 2 kg fra den aktuelle vægt.

Snakken omkring kaffen blandt forældre og deltagere faldt naturligt om avl og kødkvæg, og alle nød den fælles interesse kødkvæget skaber for alle aldre.

 

25fag_dyrskue21