Tre elever fortæller: Derfor valgte vi landbrugsskolen

15-06-2016

De har forskellige fremtidsdrømme og forskellig baggrund, men alle tre valgte landbrugsskolen. Læs her hvorfor

»Prøv at se på ærteplantens blade. Hvorfor er der takker på?« spørger læreren. Stine Sørensen, Victor Thorning og de andre elever bukker sig ned og kigger nærmere på planterne på marken. Det er skadedyr, der har været på spil, og nu går snakken om, hvad man kan gøre ved dem.

Blandingen af teori og praksis er kernen i undervisningen på Bygholm Landbrugsskole, så ærteplanter og skadedyr bliver inspiceret i den virkelige verden – her af 16-årige Victor Thorning.

For eleverne på Bygholm Landbrugsskole er det en helt almindelig time i planteavl, for undervisningen veksler mellem at foregå i almindelige klasselokaler og ude i marken, i stalden og i maskinhallen, så eleverne ser, mærker og prøver det af, de lærer om. For virkeligheden er ikke noget, man kun læser om i en bog. Teorien skal opleves In Real Life.

»Det er fedt, at man kommer ud og ser det, man læser om, eller læser om det, man har oplevet på et gårdbesøg. Det giver et godt indblik i faget, og vi ser sammenhængen,« forklarer 16-årige Victor.

Læs mere om Bygholms landbrugsuddannelser

 

Projekt Kylling

En bypige. Sådan betegner Stine sig selv. Men hun vidste, at hun gerne ville arbejde med dyr, og derfor valgte hun landbrugsskolen.

Og sådan er undervisningen tilrettelagt; eleverne skal opleve helheden fra jord til bord. Derfor arbejder de også med projekter, hvor forskellige fag helt automatisk kommer med. Det gælder for eksempel skolens kyllingeprojekt. Her skal eleverne bygge huse til kyllingerne, passe dem, slagte dem og til slut tilberede dem og servere dem for forældrene.

 

»Vi skulle alt lige fra at lægge budgetter, designe huset, lave liste over det værktøj, der skulle bruges og så videre,« fortæller Victor. »Og det var lidt trist, da kyllingerne skulle slagtes efter, at de havde passet og plejet dem – ik’, Stine?« siger han drillende og kigger over på Stine, der godt kan huske, hvordan lige netop den del af projektet var.

Jeg vil gerne være dyrlæge, og her lærer jeg at omgås dyrene samtidig med, at jeg tager de boglige fag

 Et praktisk skridt foran

Mens Stine og Victor går på grundforløbet, der er første trin på vej mod at blive landmand, har Naja Høybye valgt at tage en EUX-uddannelse, som kombinerer gymnasiale fag fra HTX med landbrugsuddannelsen.
»Jeg vil gerne være dyrlæge, og her lærer jeg at omgås dyrene samtidig med, at jeg tager de boglige fag, fortæller Naja og husker tilbage på starten af uddannelsen, da hun første gang skulle stikke armen op i en ko. »Det var lidt vildt, at man på så kort tid kunne få lov til det.«
Hun tror på, at det hun lærer nu om dyr og planter vil hjælpe hende til at være et skridt foran på den videregående uddannelse bagefter og også, når hun er færdiguddannet, fordi hun kender så meget til husdyr og til landbruget.

Naja Høybye havde ikke gået på uddannelsen ret længe, før hun første gang stak armen op i en ko. God øvelse, når drømmen er at blive dyrlæge.

Fra bybo til landbrug

 Victor er vokset op på landet og har altid vidst, at han gerne vil være landmand. Stine og Naja er bypiger, der har fundet vej til landbrugsskolen, fordi de gerne vil arbejde med dyr.

»Jeg synes, at lærerne er gode til at tage højde for, at der er nogle elever, der kender landbruget rigtig godt, og at der også er nogen, der ikke har det gør,« fortæller Naja, der i starten godt kunne mærke, at hun vidste mindre end de klassekammerater, der er vokset op på en gård.

»Jeg stiller nok flere dumme spørgsmål,« siger hun med et smil. For samtidig oplever hun, at både elever og lærere er vildt gode til at hjælpe.


Bor oven på klasselokalet

Stine, Victor og Naja bor på Bygholm Landbrugsskoles kostafdeling, mens de går i skole. Og de er alle tre enige om, at det, at bo sammen med klassekammeraterne giver et helt særligt fællesskab og bidrager til uddannelsen.
»Det giver et rigtig godt sammenhold også på tværs af årgange,« fortæller Victor, og det er pigerne enige i. Og der er mange forskellige arrangementer i fritiden; fra gårdbesøg til fodbold, torsdagsbar og fester, der samler alle skolens elever.
»Det er som at flytte hjemmefra i trygge rammer,« slutter Stine.