Landbrugselever skal spise sundere og lære bedre

08-05-2018

Ned med vægten, op med læringen! Det er grundpillen i Bygholm Landbrugsskoles nye grønne bølge. Det betyder tilbud om kostvejledning og sund mad på bordet seks gange om dagen, for sunde elever lærer mere.

På Bygholm Landbrugsskole plejer der at være rift om den gode flæskesteg med dejlig brun sovs, men nu indfører skolen et nyt koncept: En sund buffet og et tilbud om individuel kostvejledning.

Man lærer bedre
Det er ikke unormalt at eleverne bliver en del tungere i løbet af et skoleophold, hvor de fleste elever bor på Bygholm og nyder godt af køkkenets gode mad seks gange om dagen. Det fysisk hårde arbejde, de er vant til fra praktikken er skiftet ud med skolebænken, og det kan hurtigt mærkes på figuren.

–  Men det er ikke kun vægten, det handler om. Eleverne lærer også bedre, når de får den rigtige kost, fortæller kostvejleder Brita Bruun. Det er Brita, der tilbyder eleverne individuel kostvejledning. Hun er netop færdiguddannet som kostvejleder og glæder sig over at kunne give eleverne tilbuddet.

–  Der har altid været sund mad på buffeten, men nu bliver udvalget større og én af spisesalens tre buffeter bliver forbeholdt det sunde valg. Der vil også være en fra køkkenet til at guide eleverne og komme med gode råd til, hvad der skal på tallerkenen.

Elevernes eget ønske
Eleverne på Bygholm Landbrugsskole er ikke de typiske kandidater til en sund profil, 72% er unge mænd i alderen 15-25 år på en erhvervsskole og det er ikke nogen hemmelighed, at køen til buffeten er noget længere, når der er frikadeller på menuen, end når der er fiskesuppe til aftensmad.

Det er ikke bare en fiks idé fra køkkenet, at der nu skal være flere sunde retter på bordet. Undersøgelser af elevernes trivsel har vist et ønske om flere sunde valg fra en stor del af eleverne. Nu skal elevernes ønske om at skifte kage ud med grøntsager stå sin prøve.

Konceptet er desuden i overensstemmelse med Bygholms profil om både at ville uddanne og danne unge mennesker.